سیستم مدیریت محتوا سیستم نرم افزاری است که به کمک آن محتوا مدیریت می شود و به نرم افزارهایی گفته می شود که نظام قابل مدیریتی را در ثبت، بروزرسانی و بازیابی محتوا فراهم می آورند.
CMS چرخه زندگی صفحات وب سایت اینترنتی را از لحظه ایجاد تا زمان انقراض در بر میگیرند و به صاحبان این وب سایت ها، که لزوما آشنای با مباحث تخصصی اینترنت، وب و برنامه نویسی تحت وب نیستند، اجازه می دهند تا بتوانند سایت های خود را به نحوی حرفه ای مدیریت کنند.
در مواردی، ممکن است وب سایتی که در نظر دارید تا طراحی و پیاده سازی نمایید، در بستر سیستم های مدیریت محتوا قابل تعریف نباشد (وب سایت خاص منظوره) که طبیعتا نیاز به برنامه نویسی اختصاصی خواهید داشت. ولی در اکثر مواقع وب سایتی که می خواهید، با استفاده از سیستم های مدیریت محتوای موجود قابل اجراست. که استفاده از نرم افزار سیستم مدیریت محتوا (cms)، نسبت به طراحی سایت اختصاصی مزایای بسیاری دارد.
سيستم مديريت محتواي سايت اين امكان را به شما ميدهد خودتان سايت خود را توليد كرده و آن را به طور كامل مديريت نماييد و براي اين امر نياز به دانش تخصصي در اين زمينه نداريد. با استفاده از اين نرم افزار بسيار ساده تر از آنچه تصور كنيد ميتوانيد بخشهاي مختلف سايت خود را مديريت كنيد بخشهاي جديد ايجاد كرده و به سايت خود اضافه كنيد و يا محتويات آنها را تغيير دهيد. براي اين منظور حتي لازم نيست اطلاعات را مجددا بر روي وب سرور خود بارگذاري كنيد. كليه اين تغييرات بلافاصله پس از آنكه دستور تغيير وارد ميشود اعمال ميشوند همه چيز بسيار ساده تر از آنچه شما تصور ميكنيد انجام خواهد شد.
سیستم مدیریت محتوا برای چه کسانی مناسب است؟
اگر میپندارید که CMS ها فقط برای کاربران تازهکار یا برای افرادی است که با کامپیوتر آشنایی ندارند ساخته شده است سخت در اشتباه هستید، چرا که CMS ها برای تمام طیف مصرف کنندگان وب هستند، در حقیقت چه کاربر تازهکار باشید چه برنامه نویسی حرفهای همواره میتوانید از CMS ها برای کارهای خود استفاده کنید CMS ها برای کسانی نوشته شدهاند که میخواهند در وقت خود صرفه جویی کنند، شما در عوض صرف وقت برای ایجاد سیستمی برای مدیریت وب سایتتان وقت خود را برای بهبود روش مدیریت و اطلاعات منتشر شده در وب سایتتان میکنید. اگر برنامه نویسی حرفهای قصد راه اندازی سایتی را داشته باشد بجای صرف چندین ماه برای نوشتن یک سیستم برای مدیریت کارهایش میتواند از یک CMS برای انجام کارهایش استفاده کند، در بدترین حالت اگر هیچ CMS ای قابلیتهای مورد نیازش را نداشته باشد (که بعید است) میتواند با کمک به برنامه نویسان در گسترش CMSها کمک کند و قابلیتهای مورد نیاز خود را CMS اضافه کند. این در حقیقت همان قانون بسیار معروف «نرمافزارهای آزاد» است که میگوید «چرخ را از ابتدا اختراع نکنید، در بهبود کارایی چرخ اختراع شده کمک کنید.
يك CMS چه امكاناتي دارد؟
2- امكان جستجو در مطالب سايت
3- ايجاد نقشه سايت دايناميك
4- امكان ايجاد تجارت الكترونيك يا فروشگاه مجازي
5- ايجاد فرم براي دريافت اطلاعات كاربران
6- امنيت بيشتر
7- ايجاد و بروز كردن متا تگ ها
8- گزارش آمار بازديد از صفحات
9- و ….
برخي از مزاياي كليدي استفاده از CMS
2. عدم نياز به تسلط به HTML
3. تنظيم سطوح دسترسي و تعيين نقش كاربران
4. طراحي هماهنگ و نماي هميشگي
5. تفكيك اطلاعاتِ متن، صفحه بندي و منوها
6. به روز بودن اطلاعات
7. قابليتهاي پيشرفته وب
8. استفاده هاي گوناگون از تصاوير و متن
9. و …
معرفی چند سیستم مدیریت محتوا
سیستم مدیریت محتوایی که انتخاب می کنید می بایست بر اساس نیاز خود و برای خدمات و مواردی باشد که شما بر روی ان متمرکز هستید در حقیقت ابتداباید ببینید چه چیزی می خواهید؟ یک وب سایت استاتیک می خواهید؟ یک بروشور آنلاین؟ یا به طور کامل عملکرد سایت، تجاری خواهد بود؟ و یا شاید می خواهد واقعا رسانه های سنگین را با هزار تن از ویدئو ، عکس ، و فایلهای صوتی در وب سایتتان قرار دهید و یا یک وبلاگ داشته باشید؟ کمی تمرکزتان را بیشتر کنید به اصل مطلب. هدفتان را ابتدا مشخص کنید. سیستم مدیریت محتوایی که انتخاب می کنید باید سازگاری کامل با ایده های شما باید داشته باشد مثلا اگر می خواهید وبلاگ داشته باشید خوب باید سیستم مدیریت محتوای شما باید امکانات و اکستنشن های مربوط به وبلاگ نویسی را دارا باشد. اگر می خواهید یک فروشگاه داشته باشید باید سیستم مدیریت محتوا حتما از دیدگاه دیگری بررسی کنید و سیستم مدیریت محتوا انتخاب کنید که قابلیت فروشگاه انلاین و خدمات از قبیل فروش انلاین و پرداخت را داشته باشد.در اینجا فقط نام برخی از این سیستم های مدیریت محتوا را ذکر می کنیم:
- جوملا
- وردپرس
- دروپال
- سیلور استریپ
- اکسپرشن انجین
- تکست پترن
- تایپو لایت
- آمبراکو
- کانسرت 5
- کاشی سی ام اس
- و غیره
منبع ti