راهنمای جامع مجوزهای لازم برای ساخت و انتشار اپلیکیشن

مقدمه

جان گرفتن ایده ها در قالب اپلیکیشن های خلاقانه و استفاده از آنها توسط هزاران نفر جزء هیجان انگیزترین کارها برای طراحان اپلیکیشن به شمار می آید.اما پیش از قدم گذاشتن به دنیای کدنویسی و طراحی نیاز است از دروازه های قانونی عبور کرد. به بیانی ساده تر برای ساخت و ثبت اپلیکیشن تنها داشتن ایده و مهارت کافی نیست، بلکه باید به عنوان یک توسعه دهنده و یا صاحب ایده با قوانین و مقرارت مرتبط با ساخت و انتشار اپلیکیشن آشنا بود تا بتوان به آسانی تمامی مجوزهای لازم برای ساخت، انتشار و ثبت اپلیکیشن را اخذ نمود. گفتنی است رعایت قوانین و مقرارت مربوط به مجوزهای لازم نه تنها کمک می کند تا بتوان به صورت قانونی فعالیت کرد بلکه در افزایش اعتبار و موفقیت اپلیکیشن نقش موثری دارد.

آنچه در این مقاله می خوانید:

اگر یک طراح اپلیکیشن هستید و برنامه‌های کاربردی متنوع طراحی و تولید می‌کنید، بدون شک پس از اتمام کار قصد دارید تا آن را به اشتراک بگذارید. اما انتشار یک اپلیکیشن نیز مانند انتشار یک فیلم یا سریال نیازمند دریافت یکسری مجوزهای ساخت اپلیکیشن است.

پس انتشار یک اپ بدون قانون نیست و باید در درجه اول رضایت و موافقت مراجع ذیربط را جلب نمایید. حال برای آشنایی با مجوزهای ساخت اپلیکیشن این مقاله ایراکد را تا انتها همراهی کنید.

 

آیا برای ساخت و انتشار اپلیکیشن به مجوز نیاز داریم؟!

در ابتدا باید بگوییم پاسخ بله است. ساخت و انتشار اپلیکیشن در مارکت‌ها و فعالیت بدون دریافت مجوزهای ساخت اپلیکیشن شدنی نیست!

در روزگار فعلی اپلیکیشن‌ها نقش مهمی در روند پیشرفت امور روزانه ما ایفا می‌کنند، زیرا بسیاری از کارهای زمان‌بر را از دوش ما برداشته و زحمت انجام‌شان را به حداقل می‌رسانند.

این ابزارهای کاربردی روز به روز در حال پیشرفت و ارتقا هستند تا بسیاری از امور و دغدغه‌های کاربران را برطرف کنند. اما هسته، ایده یا طرح اصلی یک اپلیکیشن کاربردی بخش مهمی است که با کمک یک پیاده‌سازی درست، کار را تکمیل می‌کند.

پس با علم به موضوع فوق، ثبت ایده به نام طراح اصلی و جلوگیری از دور زدن قانون کپی رایت ارزش بالایی دارد. به همین دلیل یکسری مجوزهای ساخت اپلیکیشن ظاهر شدند تا از سرقت ایده جلوگیری کرده و قانون کپی رایت را تا حدودی اجرایی نمایند.

طراحان و توسعه دهنده‌گان از این مهم آگاه بوده و پس از اتمام پیاده‌سازی اپلیکیشن، در صدد دریافت مجوزهای لازم هستند تا کار خود را قانونی کنند.

پس اگر ایده و طرح یک اپلیکیشن فوق‌العاده را در ذهن دارید، بهتر است قبل از هر شروع بدانید که مجوزهایی هستند که باید آنها را اخذ نمایید تا بتوانید اپلیکیشن خود را منتشر نمایید.

بدون شک طراحی اپلیکیشن فروشگاهی و سپس عدم انتشار آن کاری بیهوده است! پس تا پایان همراه ما باشید تا با مجوزهای ساخت اپلیکیشن آشنا شوید.

 

مجوزهای ساخت اپلیکیشن

بیشتر بخوانید :

مجوزهای لازم برای ساخت و انتشار اپلیکیشن در سال 1403

در این بخش قصد داریم تا به بررسی چند موضوع مهم در زمینه مجوزهای لازم برای ساخت،انتشار و ثبت اپلیکیشن در سال 1403 بپردازیم.

تغییرات و به روزرسانی های قانونی

آنچه در سال 1403 شاهد آن هستیم، به روزسانی ها و تغییراتی در قوانین و مقرارت مربوط به مجوزهای اپلیکیشن است. از جمله این تغییرات می توان به افزایش نظارت بر محتوای اپلیکیشن های داخلی، نظارت و تشدید قوانین در مورد حریم خصوصی و امنیت اطلاعات در اپلیکیشن ها و تغییراتی در شرایط و الزامات مجوز ساماندهی محتوای دیجیتال اشاره کرد. هم چنین در سال 1403 فرآیند اخذ مجوز نسبت به سال های پیش ساده تر شده و چه بسا برای برخی اپلیکیشن ها می توان به صورت الکترونیکی برای اخذ مجوز اقدام نمود.

معرفی مجوزهای جدید

برای اولین بار در ایران مجوز انتشار اپلیکیشن های مبتنی بر بلاک چین در سال 1403 صادر گردید. هم چنین با توجه به این که در حوزه متاورس با پیشرفت هایی چشمگیری رو به رو هستیم، در این سال مجوز انتشار اپلیکیشن های حوزه متاورس نیز صادر شد.

بررسی چالش ها و راهکارهای مربوط به مجوزهای اپلیکیشن

شاید یکی از اصلی ترین چالش هایی که بسیاری از طراحان اپلیکیشن در زمینه اخذ مجوز با آن رو به رو هستند، اطلاع رسانی ناکافی در مورد قوانین و مقررات مرتبط با مجوزهای اپلیکیشن است. از طرف دیگر اخذ مجوز برای برخی اپلیکیشن ها همچون اپلیکیشن های حوزه متاورس فرآیندی پیچیده و زمان بر می باشد.

ارائه راهکارهای جدید برای اخذ مجوز

در سال 1403 به منظور تسهیل فرآیند اخذ مجوز اپلیکیشن ها، سامانه های آنلاین جدیدی طراحی و راه اندازی شده است. از سوی دیگر شرکت ها و موسساتی در ایران فعال هستند که بهترین خدمات مشاوره تخصصی در زمینه اخذ مجوز اپلیکیشن ها را ارائه می دهند.

لیست مجوزهای ضروری برای عرضه اپلیکیشن‌ها:

مجوزهای ضروری و مورد نیاز برای عرضه اپلیکیشن به طور کلی دو گروه هستند:

مجوز انتشار اپلیکیشن

1. مجوزهای صنفی یا اختصاصی:

طراحی یک وبسایت یا اپلیکیشن برابر است با راه‌اندازی یک کسب و کار آنلاین! پس همانند تاسیس یک مغازه یا دفتر کار نیازمند دریافت پروانه کسب و مجوزهایی می‌باشد. اما مجوزهایی که برای رسانه‌های دیجیتال و کسب و کارهای این چنینی تعریف شده است.

اما گروه اول از مجوزهای ساخت اپلیکیشن، مجوزهای صنفی یا اختصاصی هستند. این مجوزها همان طور که از نام آنها پیداست، مخصوص یک دسته یا گروه از کسب و کارها هستند. یعنی هر اپلیکیشن باید با توجه به نوع و موضوع اپلیکیشن، از مراجع مربوط به خودش اقدام به اخذ مجوز نماید.

پس یکسری مجوزها با توجه به حوزه صنفی اپلیکیشن مورد نیاز هستند که از مسئولان مربوط به همان صنف یا حوزه کاری دریافت خواهند شد.

مجوزهای ساخت اپلیکیشن از گروه صنفی در مجموع 4 دسته هستند که تنها اخذ مجوز صنفی مربوط به زمینه فعالیتی کسب و کار کفایت می‌کند و نیازی به اخذ 3 مجوز دیگر نیست.

تفکیک مجوزها به این 4 گروه کمک می‌کند تا هر صنف به صورت دقیق و آگاهانه درخواست‌ها را بررسی نموده و مجوز را صادر نمایند. در این حالت آشنایی با شرایط و چارچوب‌های مورد نیاز هر صنف سبب می‌شود تا امنیت و اعتماد کاربران به خوبی جلب شود.

اما 4 دسته اصلی مجوزهای صنفی لازم برای ساخت اپلیکیشن:

  • مجوز پایگاه خبری یا خبرگزاری:

اگر بنا بر این است که اپلیکیشن شما در حوزه اخبار فعال باشد و رویدادها و وقایع روز را پوشش دهد، باید مجوز پایگاه خبری داشته باشید تا فعالیت شما قانونی تلقی شود.

برای اخذ این مجوز نیز باید از کانال معاونت مطبوعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام نمایید.

  • مجوز نشر بر خط:

مورد بعدی از مجوزهای ساخت اپلیکیشن مربوط به اپ‌هایی می‌شود که محتواهای دانلودی اعم؛ از فیلم، موسیقی و … را در اختیار کاربران قرار می‌دهند. برای ساخت و انتشار چنین اپلیکیشنی لازم است تا از سوی مرکز فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز دریافت نمایید.

  • مجوز فعالیت‌های آموزشی:

اپلیکیشن‌هایی که درون مایه آنها آموزش بوده و در پایان به کاربران مستعد گواهی یا مدرک ارائه می‌نمایند، برای تایید اعتبار و ارزش آموزش و مدرک ارائه شده، باید مجوز فعالیت‌های آموزشی را اخذ نمایند.

مرجع صادرکننده این مجوز با توجه به محتوای اصلی تدریس شده در اپلیکیشن، متفاوت است و می‌تواند وزارت آموزش و پرورش، وزارت تحقیقات و فناوری و یا حتی اداره فنی و حرفه‌ای باشد.

  • مجوز مخصوص بازی‌های رایانه‌ای:

دسته چهارم از مجوزهای ساخت اپلیکیشن مربوط به اپ‌های بازی و سرگرمی می‌باشد. اپلیکیشن‌های بازی و سرگرمی باید از بنیاد ملی بازی‌های رایانه‌ای مجوز داشته باشند.

 

مجوزهای ساخت اپ

نسخه صوتی مقاله، تولید شده با کمک هوش مصنوعی :

2. مجوزهای عمومی:

اما گروه دوم از مجوزهای ساخت اپلیکیشن که مجوزهای عمومی هستند و اخذ آنها برای تمام اپلیکیشن‌ها ضروری می‌باشد. دریافت مجوزهای عمومی به نوع اپلیکیشن و حوزه فعالیتی آن ارتباطی نداشته و برای همه یکسان است.

  • نماد اعتماد الکترونیکی:

احتمالا نام نماد اعتماد یا همان اینماد را بسیار شنیده‌اید. زیرا شناخته شده‌ترین نماد در میان کسب و کارهای آنلاین است که تمام فروشگاه‌های اینترنتی باید آن را اخذ نمایند. این نماد برای جلب اعتماد مشتریان است تا با خیالی آسوده پرداخت‌های آنلاین خود را انجام دهند. برای دریافت اینماد به سایت آن سر بزنید. https://enamad.ir/

در واقع هر وبسایت یا اپلیکیشنی که تصمیم داشته باشد محصولی را به فروش برساند، باید دارای اینماد باشد. زیرا بدون دریافت آن فعال کردن درگاه پرداخت آنلاین میسر نیست!

برای اخذ اینماد کافیست وارد وبسایت آن به آدرسwww.enamad.ir شده و از منوی “ثبت نام و دریافت اینماد” وارد شده و یک حساب کاربری بسازید. سپس مدارک و مراحل را طی نموده و با موفقیت اینماد کسب و کار خود را اخذ نمایید.

در ادامه نیز برای دریافت درگاه پرداخت اقدام نموده و کسب و کار فروشگاهی خود را تکمیل نمایید.

  • کد شامد اپلیکیشن:

مجوز آخر از مجموعه مجوزهای ساخت اپلیکیشن، کد شامد نام دارد.

همان طور که گفتیم، اخذ اینماد تنها برای کسب و کارهای فروشگاهی و نیازمند درگاه پرداخت الزامی است. اما دریافت کد شامد برای تمام اپلیکیشن‌ها ضروری می‌باشد.

کد شامد از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان تاییدی برای ثبت اپلیکیشن در مجموعه رسانه‌های دیجیتال صادر می‌گردد. این کد از اپلیکیشن شما در مقابل سرقت و کپی برداری محافظت خواهد کرد.

برای دریافت آن باید به سامانه وزارت فرهنگ و ارشاد به آدرس saramad.farhang.gov.ir وارد شوید و منوی “خدمات” و زیرمنوی “صدور کد شماد” را کلیک کرده و سپس با عضویت و طی کردن مراحل، کد شماد را اخذ نمایید.

بررسی مدارک ارسالی و صدور این کد ممکن است چند روز یا چند هفته به طول انجامد. اما در نهایت در صورتی عدم بروز مشکل صادر خواهد گشت.

 

مجوزهای انتشار اپلیکیشن

مهمترین نکات اخذ مجوزهای لازم برای ساخت و انتشار اپلیکیشن

برای آن که مسیر اخذ مجوزهای لازم برای ساخت و انتشار اپلیکیشن هموارتر شود نیاز است تا نکاتی را مد نظر قرار دهید.

آگاهی از قوانین و مقررات

پیش از آن که برای اخذ مجوزهای اپلیکیشن اقدام کنید نیاز است با قوانین و مقررات آن آشنا شوید. از این رو توصیه می شود تا از منابعی همچون کتب و مقالات تخصصی، وب سایت های مراجع ذیصلاح و مشاوران حقوقی کمک بگیرید.

جمع آوری مدارک و مستندات

با تهیه لیستی از مدارک موردنیاز برای اخذ هر مجوز می توانید به صورت دقیق و بدون هیچ گونه اتلاف وقتی نسبت به جمع آوری و تکمیل آنها اقدام کنید.

انتخاب مجوزهای مناسب

تعیین مجوزهای مورد نیاز به حوزه فعالیتی و نوع خدماتی که اپلیکیشن ارائه می دهد، وابسته است. از این رو بایستی به صورت دقیق مشخص کنید که در چه حوزه ای به مجوز نیاز دارید.

به روز بودن

با توجه به این که به مرور زمان قوانین و مقررات مرتبط با مجوزهای اپلیکیشن با تغییراتی رو به رو است، به همین خاطر نیاز است تا به طور مستمر و مداوم از به روزرسانی ها و تغییرات احتمالی آگاه شوید.

حفظ حریم خصوصی و امنیت اطلاعات

حفظ حریم خصوصی و امنیت اطلاعات و هم چنین رعایت قوانین و مقررات در خصوص مجوزها و اخذ آنها از مهمترین نکات به شمار می آید و از بروز مشکلات حقوقی و امنیتی نیز جلوگیری می کند.

سخن پایانی

طراحی و انتشار اپلیکیشن از مهارت‌های به روز و پرطرفدار امروز است. اما برای انتشار اپ‌ها در مارکت‌های داخلی همچون؛ کافه بازار یا مایکت و حفاظت از ایده اصلی اپلیکیشن در مقابل کپی برداری، باید مجوزهای ساخت اپلیکیشن را اخذ نمایید.

مجوزهای مورد نیاز برای ساخت و انتشار اپلیکیشن را در این مقاله ایراکد به طور کامل عنوان کردیم تا اگر ایده یا طرح نابی برای پیاده‌سازی یک کسب و کار آنلاین در ذهن دارید، با موفقیت و امنیت به اجرا درآورید.

اگر در حال حاضر فرصت مطالعه این مقاله را ندارید، می توانید فایل PDF آن را دریافت کنید

related blogs

مقالات مرتبط

همیشه در کنار شما هستیم

برای توسعه کسب و کارتان ، تا انتها در کنار شما هستیم . بدون نگرانی به فکر پیشرفت باشید.

همیشه در کنار شما هستیم

برای توسعه کسب و کارتان ، تا انتها در کنار شما هستیم . بدون نگرانی به فکر پیشرفت باشید.

آکادمی ایراکد

مشاوره فنی و تخصصی رایگان

جهت دریافت خدمات مشاوره و یا سفارش طراحی سایت و اپلیکیشن، سئو و سایر خدمات شرکت فرم زیر را تکمیل نمایید.مشتاقانه پاسخگوی شما خواهیم بود

Comments

دیدگاه ها و سوالات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم ثبت سفارش

Registration Form