تفاوت http و https و کاربردهای آن با ساده ترین زبان

تفاوت https و http و کاربردهای آن با ساده ترین زبان

مقدمه

در دنیای وب، امنیت و اعتماد حرف اول را در موفقیت یک وب سایت می زند. اگر تاکنون به آدرس وب سایت ها دقت کرده باشید متوجه حضور یک قفل کوچک در کنار آدرس وب سایت ها شده اید. می توان گفت این قفل نشان دهنده تضمین امنیت و حفظ حریم خصوصی کاربران در فضای وب می باشد و به بیانی دیگر استفاده از پروتکل HTTPS است که به نسبت HTTP موجب ارتقا امنیت و حریم خصوصی می شود. اما آیا به راستی تفاوت HTTP و HTTPS در چیست؟ برای آن که امنیت و اعتماد را در فضای وب برقرار کنید بایستی به دنبال کشف تفاوت HTTP و HTTPS باشید!

آنچه در این مقاله می خوانید:

گفتنی است که در هنگام وارد نمودن یک لینک سایت در موتورهای جستوجوگری مانند گوگل شاهد اضافه شدن دو کلمه http وhttps بر سر لینک خواهید بود، این کلمه ممکن است ذهن شما را درگیر کرده باشد و دو سوال مهم را پیش آورد، سوال اول آن که این دو پیشوند چه معنا و مفهومی دارد و سوال بعدی در مورد تفاوت میان آن دو است زیرا این دو ظاهری تقریبا یکسان دارد که باعث می‌شود افراد گمان کنند این دو هیچ گونه تفاوتی با یکدیگر ندارند به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت http و https   در طراحی وبسایت بپردازیم پس با ما همراه باشید.

مفهوم و کاربردهای http و https 

مفهوم و کاربردهای http و https 

در ابتدا بهتر است با مفهوم این دو پیشوند آشنا بشوید و بعد از آن به سراغ بررسی تفاوت http و https  برویم.

مفهوم و کاربرد این دو به شرح زیر می‌باشد:

http

  • http: جالب است بدانید که این پیشوند خلاصه واژه انگلیسی hypertext Transfer Protocol که این واژه در فارسی به معنای پروتکل انتقال ابر متن می‌باشد، از کاربردهای این پروتکل می‌توان به استفاده در انتقال ابر متن ها و همچنین کاربرد آن در تکمیل نام دامنه اشاره کرد.

http

https

  • https: این پیشوند نیز مانند قبلی مخفف شده یک واژه انگلیسی Hypertext Transfer Protocol Secure به معنای پروتکل انتقال ایمن ابر متن است و همانطور که مشاهده می‌کنید یک واژه از مورد قبل بیشتر دارد و آن واژه امن است زیرا این پروتکل از میزان امنیت بیشتری برای انتقال ابر متن‌ها برخوردار است و همین ویژگی آن باعث شده تا برای انتقال بیشتر از این پروتکل استفاده شود زیرا با رمز گذاری های ویژه و قوی امکان هک کردن مطالب انتقالی را به حداقل می‌رساند البته نمی‌توان به طور کامل آن را غیر قابل هک دانست چون در دنیای امروز امنیت کامل معنا ندارد اما می‌توان میزان امنیت آن را در مقایسه با پروتکل قبلی به میزان قابل توجه ای بیشتر به شمار آورد.

https

حال که با تعریف این دو آشنا شده اید شاید تا قسمتی متوجه تفاوت میان آنها شده باشید که همان میزان امنیت است اما باید توجه داشته باشید که تفاوت http و https  به این مورد خلاصه نمی‌شود پس اگر می‌خواهید به طور کامل از این تفاوت‌ها آگاه شوید قسمت بعد را با دقت مطالعه کنید.

 

بیشتر بخوانید :

تفاوت http و https در چیست؟

اگر قصد استفاده از پروتکل‌های http و https دارید ولی نمیدانید که این دو چه تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند و این تفاوت‌ها چه مزیت هایی را می توانند به همراه داشته باشند بهتر است قبل از اقدام به استفاده در مورد آنها آگاهی به دست آورید تا با مشکلات احتمالی مواجه نشوید زیرا می‌بایست بر اساس ویژگی‌های آنها یکی را که متناسب با نیاز کار شما است را انتخاب کنید به همین علت در ادامه به چند نمونه از مهم ترین تفاوت http و https اشاره خواهیم نمود.

تفاوت http و https در چیست؟

 

پیش از آنکه به بررسی تفاوتhttp و https بپردازیم خوب است با مزیت های https آشنا شوید!

 

مزیت های استفاده از https

 بررسی تفاوت http و https به همراه جدول

ویژگی ها

HTTPS

HTTP

امنیت

 

بسیار بالا

بسیار پایین

میزان اعتبار

 

بالا

پایین

میزان سرعت

کمی کندتر

کمی سریعتر

میزان صلاحیت

بهترین گزینه برای اکثر وب سایت ها به ویژه وب سایت هایی که اطلاعات مهم و حساس جمع آوری میکنند

بهترین گزینه برای وب سایت های ساده و غیرحساس

رتبه بندی در موتورهای جستجو

احتمال تاثیر مثبت بر رتبه بندی وجود دارد.

احتمال تاثیر منفی بر رتبه بندی وجود دارد.

هزینه

احتمال پرداخت هزینه برای تهیه گواهی SSL/TLS وجود دارد.

رایگان

نماد

“https://” با قفل کوچک

“http://”

 

میزان امنیت:

در بالا نیز به نآنآ این تفاوت به صورت خلاصه اشاره شد که در https شاهد میزان امنیت بالاتری هستیم، لزوم وجود این میزان امنیت در مواقعی بیشتر احساس می‌شود که مسائل امنیتی و حیاتی مطرح باشد زیرا با رمزگذاری های دقیق امکان دیده شدن مطالب انتقال داده شما توسط دیگران به حداقل رسیده و این موضوع باعث ایجاد یک فضای نسبتا ایمن برای شما خواهد شد چون در صورتی که از http استفاده کنید به خاطر این که هیچ گونه رمز گذاری در آن صورت نگرفته، ممکن است افراد مختلف با استفاده از نرم افزارهای قوی شما را هک کرده و به راحتی از اطلاعاتی که انتقال میدهید آگاه شود بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که اگر امنیت برای شما مهم تر است بهتر است از پروتکل امن تر استفاده کنید.

تفاوت HTTP و HTTPS در چیست؟

 

نسخه صوتی مقاله، تولید شده با کمک هوش مصنوعی :

میزان سرعت:

گفتنی است http از پورت 80 برخوردار است، در حالی که https توسط پورت 430 پشتیبانی می‌شود که تفاوت در اندازه پورت باعث تفاوت http و https در سرعت شده است زیرا هر چه میزان پورت بالا رود به همان میزان نیز سرعت افزایش خواهد یافت البته این به معنای بی استفاده بودن http نیست زیرا آن هم در اموری که به سرعت بالا نیاز نباشد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

میزان اعتبار:

شما به راحتی می‌توانید بدون نیاز به هیچ گونه گواهینامه ای از http استفاده کنید اما برای به کار بردن https کار کمی دشوار تر می‌شود زیرا برای استفاده می‌بایست حتما گواهینامه SSL را دریافت کنید، وجود این گواهینامه موجب می‌شود تا یک فضای امن و با اعتبار بیشتری میان ارتباط وب سرور با مرورگر وب به وجود آید، ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که اگر شما به صورت ابتدایی بخواهید از https استفاده کنید می‌توانید به راحتی از وب سایت های معتبر این گواهینامه را دریافت کنید زیرا این کار در ایران نیز دارای مزیت های زیادی می باشد و با اخذ این گواهینامه می توانید نماد الکترونیکی سایت خود را نیز از یک ستاره به دو ستاره ارتقا دهید که با این کار باعث افزایش سئو و بالا رفتن میزان امنیت سایت خود خواهید شد.

میزان اعتبار http و https

میزان صلاحیت:

میدانید که امروزه موتورهای جستوجوگر بر اساس معیارهای خاصی سایت‌های مختلف را طبقه بندی می‌کنند و به هر کدام یک رتبه خاصی را می‌دهند، یکی از معیارها برای گرفتن رتبه بهتر میزان امنیت است زیرا امنیت سایت برای موتورهای جستوجوگر بسیار مهم است این اهمیت باعث شده تا گوگل در سال 2018 استفاده از سایت هایی که از http استفاده می‌کنند را رد صلاحیت کند زیرا همانطور که گفتیم این سایت ها برای انتقال اطلاعات هیچ گونه امنیتی ندارند به همین دلیل هنگامی که سایتی با http را در گوگل سرچ می‌کنید ممکن است با یک اخطار مواجه شوید که به شما هشدار دهد که این سایت ناامن است، بنابراین می‌شود نتیجه گرفت که تفاوت http و https  باعث رد صلاحیت http شده است.

 

گام های عملی برای ارتقای وب سایت به HTTPS

پس از بررسی تفاوت HTTP و HTTPS نوبت به نحوه انتقال سایت از HTTP به HTTPS است. شاید یکی از چالش های اصلی صاحبان وب سایت، ارتقای امنیت وب سایت و بهبود رتبه ی آن در نتایج جستجو باشد. به همین خاطر است که تبدیل پروتکل HTTP به HTTPS را میتوان به عنوان یکی از اقدامات مهم و حیاتی برای صاحبان وب سایت ها معرفی نمود. از طرفی انتقال وب سایت تاثیر مثبتی بر روی سئو وب سایت دارد. در این بخش همراه ما باشید تا در سه گام مراحل انتقال را برایتان به زبان ساده شرح دهیم:

گام اول: تهیه گواهی SSL/TLS

در وهله ی اول بایستی برای تهیه یک گواهی SSL/TLS اقدام کنید. حضور انواع مختلفی از گواهی ها نشان از این است که میتوانید متناسب با نیاز وب سایت خود، مناسب ترین گواهی رو انتخاب نمایید. از انواع گواهی ها میتوان به گواهی های تجاری همچون DV ، OV، EVکه هر یک به ترتیب برای وب سایت های شخصی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرند و گواهی های رایگان اشاره نمود. برای تهیه ی گواهی های تجاری به سراغ شرکت های معتبر در این حوزه بروید و هم چنین برای دریافت گواهی های رایگان میتوانید از Let’s Encrypt که یک مرجع صدور گواهی غیر انتفاعی است،استفاده نمایید.

گام دوم : تنظیمات سرور و به‌روزرسانی لینک‌ها

پس از تهیه ی گواهی SSL/TLS گام بعدی تنظیمات سرور و به روزرسانی لینک ها است. به همین دلیل نیاز است در ابتدا برای استفاده از HTTPS وب سرور را با تغییر تنظیماتی در خصوص پورت ها و آدرس های وب سایت پیکربندی کنید. پس از آن برای به روزرسانی لینک ها نیاز است تمامی لینک های داخلی وب سایت را از آدرس صفحات گرفته تا تصاویر و CSS را از HTTP به HTTPS تغییر دهید. برای این کار ابزارهای مختلفی همچون Ahrefs یاScreaming Frog وجود دارد که میتوان به واسطه ی آنها به روزرسانی لینک های داخلی را به راحتی انجام داد. حال با ایجاد ریدایرکت های 301 برای تمامی صفحات HTTP به صفحات معادل HTTPS به گوگل نشان خواهید داد که آدرس صفحات تغییر یافته و به سراغ ایندکس کردن نسخه های HTTP نرود.

گام های عملی برای ارتقای وب سایت به HTTPS

گام سوم : تست و بررسی نهایی

در گام نهایی که تست وب سایت انجام میشود میتوان از ابزارهای آنلاینی همچون Observatory by Mozilla یا SSL Checker استفاده نمود که به واسطه ی آنها میتوان بررسی کرد که آیا وب سایت از HTTPS به صورت اصولی و صحیح بهره میگیرد؟ با یک بررسی ساده سرچ کنسول گوگل میتوانید از عدم وجود خطاهای مرتبط با HTTPS اطمینان حاصل کنید. سپس با ارسال نقشه سایت جدید به موتورهای جستجو آنها را از نقشه سایت جدید با آدرس های HTTPS مطلع کنید!

نتیجه گیری

با توجه به گفته‌های بالا در مورد تفاوت میان آن دو، اگر سایت شما هنوز از پروتکل http استفاده می‌کند بهتر است هر چه سریع تر به سوئیچ کردن آن اقدام کنید تا امنیت سایت خود را بالا تر برده و همچنین به بهبود سئو نیز کمک کنید تا مرورگرها سایت شما را در ردیف های بالا قرار داده و از این طریق بتوانید بازدید بیشتری دریافت کنید.

اگر در حال حاضر فرصت مطالعه این مقاله را ندارید، می توانید فایل PDF آن را دریافت کنید

related blogs

مقالات مرتبط

همیشه در کنار شما هستیم

برای توسعه کسب و کارتان ، تا انتها در کنار شما هستیم . بدون نگرانی به فکر پیشرفت باشید.

همیشه در کنار شما هستیم

برای توسعه کسب و کارتان ، تا انتها در کنار شما هستیم . بدون نگرانی به فکر پیشرفت باشید.

آکادمی ایراکد

مشاوره فنی و تخصصی رایگان

جهت دریافت خدمات مشاوره و یا سفارش طراحی سایت و اپلیکیشن، سئو و سایر خدمات شرکت فرم زیر را تکمیل نمایید.مشتاقانه پاسخگوی شما خواهیم بود

Comments

دیدگاه ها و سوالات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم ثبت سفارش

Registration Form