امروزه، یکی از ابزارهای موثر در کاهش فشارهای کاری و مدیریتی در سازمان ها، طراحی نرم افزارهای سیستم های اطلاعاتی هستند که نقش مهمی را بر عهده دارند. با کمک این نرم افزارها می توان کسب و کارها را با فرآیندی رو به رشد مدیریت نموده و در جهت ارتقاء آن ها گام برداشت. مزایای نرم افزار مدیریت فروشگاه در بهینه سازی کسب و کار چشمگیر بوده و کارآمد به نظر می رسد.
با ورود تکنولوژی و فناوری به کسب و کارهای فروشگاهی، همانند دیگر انواع مشاغل، تغییرات مهمی روی داد که حاصل روند تغییرات در سلایق و تقاضای مشتریان، نوع رقابت و تغییرات بازار بود. از یک سو، مشتریان به کالاهای بی کیفیت توجهی نشان نمی دهند.
همچنین ازدیاد شعبات فروشگاه های زنجیره ای در ایجاد رقابت بیشتر تاثیرگذار بوده و از همه مهم تر، بازار و مشتریان، از بازار عرضه انتظار دارند که کالا و خدمات متغیری داشته و هر روز آن را در سطح کیفی و تنوع بالاتری ببینند. به عبارتی در صورتی که فروشگاه ها نتوانند خود را با روند رشد بازار و جریان ایجاد شده همسو کنند، از رقابت جا خواهند ماند.
محصولات نرم افزاری شرکت ها راهی برای ارائه بهتر خدمات فروشگاه ها مورد استفاده قرار میگیرد. با انتخاب درست نرم افزار مناسب کار و سرمایه خود میتواند در بهتر شدن نتیجه مدریت فروشگاه خود گام بردارید.
عناصر حیاتی در مدیریت فروشگاه
همان گونه که اشاره شد، نیاز است که فروشگاه ها، استراتژی مناسبی را برای رقابت قدرتمند و حضور فعال در بازار تعیین نموده و آن را به خوبی اجرا و مدیریت نمایند. در این میان مزایای نرم افزار مدیریت فروشگاه به خوبی می تواند خود را نشان دهد.
برای حصول به نتیجه ای مطلوب، لازم است که اقداماتی مانند نظارت نقدینگی، مدیریت موجودی کالا و مواد اولیه، ایجاد برنامه ریزی و بهره وری بالا و نظارت بر قیمت تمام شده کالا را با نظم مناسبی به انجام رسانید.
تقسیم بندی نرم افزارهای مدیریت فروشگاه
سیستم های نرم افزاری را در فروشگاه های زنجیره ای از جنبه کاربرد آن ها به دسته بندی ذیل تقسیم کرده اند که می توان از میان آن ها مزایای نرم افزار مدیریت فروشگاه را دریافت.
الف – نرم افزارهای تک منظوره :
این نوع از نرم افزارها، به شکل آماده، قابل تهیه هستند. برنامه آن ها شامل برخی از عملکردها در حسابداری بوده و می تواند عملیات های نقدینگی و بانک را به همراه موجودی انبار، خرید و فروش کالا ایجاد نماید. این سیستم می تواند برای کسب و کارهای و فروشگاه های کوچک مناسب بوده و فرآیند فروش و حسابداری را در سطح ساده ای ارائه دهد.
ب – نرم افزارهای جزیره ای :
این نوع از سیستم می تواند فرآیندهای مالی و اداری را شامل شود که به صورت مجزا عمل نموده و کاربر می تواند داده ها را مابین سیستم ها منتقل نماید. به عنوان مثال فاکتورفروش صادر شده و در سیستم دیگری سند حسابداری آن تنظیم گردد.
این نرم افزار، خود تکمیل شده نوع تک منظوره بوده و توانسته است در میان اجزای اجرایی و عملیاتی یک فروشگاه، ارتباط موثری را ایجاد نماید. که این خود یکی از مزایای نرم افزار مدیریت فروشگاه در قالبی کوچکتر می باشد.
در نرم افزارهای جزیره ای می توان به آسانی با ایجاد تغییرات خود را وفق داد. زیرا در تمامی کسب و کار، هر قسمت به صورت مجزا کار خود را انجام داده و ابزارها ساده هستند. بنابراین میزان تقاضا از سیستم چندان بالا نیست.
ج – نرم افزارهای اطلاعاتی :
نرم افزار مدیریت اطلاعات در یک سازمان ، یک نوع سیستم یکپارچه از داده های سازمان می باشد. این نرم افزار به صورت یک سیستم جامع عرضه می شود و ساختاری یکدست داشته و انعطاف در ان بسیار کم خواهد بود. بنابر این برای کسب و کارهایی که فرآیندهای مختص خود داشته و از پیچیدگی های خاصی برخوردار است نمی تواند مناسب باشد.
این نوع از نرم افزار، خود نوعی سیستم زنجیره ای است که کمی اجزای آن کامل تر شده اما بسیار محدود می باشد. این نرم افزار در یک سیستم می تواند تقاضاهای محدودی را مانند موارد مالی، بازرگانی، اداری، تولید و مدیریت را در حد محدودی و بدون انعطاف پاسخ گو باشد.
برای بررسی مزایای نرم افزار مدیریت فروشگاه می بایست متذکر شویم که در این روند، تمامی قسمت ها به صورت یکدست فعالیت داشته و با هم ارتباط دارند. این فرآیندها ساده و تکامل نیافته است. بنابراین نمی توان تغییر فرآیندی را در آن ها انتظار داشت.
د – نرم افزار برنامه ریزی منابع :
می توان گفت با کمک سیستم ERP می توان به روشی کامل و بهینه دست یافت تا منابع در یک فروشگاه بزرگ را برنامه ریزی نمود. در این نرم افزار ، کلیه فرآیندهای ایجاد شده سامان داده شده و با استفاده از بانک اطلاعاتی مشخص و کاملی، به صورت پیوسته و منظم ، در جهت رشد و ارتقاء عملکردهای یک سازمان و کارکنان آن، قدم برداشت.
روش تاثیرگذاری و کارکرد این سیستم در فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای، به شکلی است که از داده های موجود به شکلی یکدست استفاده کرده و آن ها را در مقاطع زمانی تعیین شده در اختیار کارکنانی که به ان نیاز دارند، گذاشته می شود. این کار به آن ها کمک می کند که در عین غیرمتمرکز بودن بتوانند یکپارچه عمل کنند.
نرم افزار ERP یا برنامه ریزی منابع ، به مدیریت کمک خواهد کرد تا روند فعلی را ارزیابی کرده و بتواند با استفاده از فناوری اطلاعات به بهینه ساختن عملکرد فروشگاه کمک نماید. این یکی از بهترین مزایای نرم افزار مدیریت فروشگاه محسوب می شود.
مزایای نرمافزار مدیریت فروشگاه تحت وب
به طور کلی، نرم افزارهای مدیریت فروشگاهی که تحت وب هستند، به مدیران کسب و کار ها کمک می کنند تا بتوانند بدون آن که در محل فروشگاه حضور داشته باشند، بتوانند امور را نظارت کنند. با کمک این نرم افزارها می توان کلیه فرآیندها را از راه دور، به خوبی مدیریت کرده و برای آن تدابیری اندیشید.
این کار باعث می شود که در وقت مدیران صرفه جویی شده و آن ها بتوانند اوقات بیشتری را با تمرکز و آرامش بیشتر، به توسعه و رشد فروشگاه بیاندیشند. از دیگر مزایای نرم افزار مدیریت فروشگاه تحت وب آن است که داده های ذخیره شده ، به یک سیستم واحد وابسته نمی باشد.
از همین روست که با به کارگیری این نرم افزارها، می توان از نگرانی هایی مانند خرابی یا ویروسی شدن یک سیستم رها بوده و اطلاعات نرم افزاری در چنین زمان هایی باقی مانده و از میان نخواهد رفت.